דשן - הגדרה

דשן - הגדרה

מהו דשן

כדי להבין כיצד להשתמש בדשן בצורה יעילה ,צריך להבין מהו

דשן הוא חומר כימי המכיל יסוד חיוני אחד או יותר במצב זמין לצמח.
*** מקורם של החומרים הכימיים המשמשים להזנת הצמח יכולים להגיע ממקורות שונים :
אורגניים, לרוב תוצר של תהליכם ביולוגיים או כימיים ללא שימוש בזרזים כימיים או סינתטיים .
סינתטיים (נוצרו בצורה מלאכותית) , כאלו שהורכבו \ הופרדו בצורה כימית תעשייתית ע"י בני אדם.
בשני המקרים התוצר הוא זהה - חומר כימי המכיל יסוד חיוני אחד או יותר במצב זמין לצמח.

מדוע יש צורך בדשנים:

באזורים פראיים בהם "תביעת הרגל" האקולוגית של החברה האנושית המודרנית מורגשת פחות, או אינה מורגשת כלל, מתקיים איזון בין צריכת המינרלים על ידי הצמחים ובעלי החיים הניזונים מהם לבין תהליכי העשרת הקרקע.
כמות הצמחים וסוגיהם בכל אזור מתאימים לתנאים הגיאוגרפיים והאקלימיים, לסוג הקרקע, לערכי המינרלים המצויים בה ולתנאי המחייה המקומיים.
נשמר איזון: הצמחים ניזונים ממינרלים המצויים בקרקע, אך משמשים בסיום חייהם כחומר אורגני המעשיר את הקרקע בחזרה, על ידי ריקבון, או בכך שהם משמשים מזון לבעלי חיים, שהפרשותיהם חוזרות לקרקע כחומר אורגני. לרוע המזל, תהליכים אלו אינם מסוגלים לקיים את כמות בני האדם הנוכחית בכדור הארץ ואת אורך חייהם.
בנוסף,את ריכוזי בני האדם מלוות תעשיות מזהמות וחקלאות אינטנסיבית, שאינה מאפשרת העשרה מחודשת של הקרקע באופן טבעי. לכן מתעורר הצורך בשימוש בדשנים כדי לאפשר גידול מזונות במידה שתספק את צורכי האדם.

סוגי דשנים:

  • דשן פשוט הוא יסוד אחד חיוני לחיי הצמח, בהרכב כימי זמין לצמח.
  • דשן מורכב הוא תרכובת של שני יסודות או יותר, בהרכב כימי זמין לצמח דשן.
  • דשן מוצק מופיע לרוב בצורת גבישים וגרגירים בגדלים שונים, אבקה במיני מרקמים, יחידות דחוסות של כל אחת מהצורות המוזכרות ועוד.
  • דשן נוזלי מופיע כתמיסה בעלת ערכים שונים של חומרים חיוניים. דשנים אלו נחשבים כיעילים במיוחד, כי מהילתם במי ההשקיה בצורה אחידה קלה ביותר וזמינותם לצמח גבוהה במיוחד.
  • דשן אורגני הוא סוג של דשן המופק לרוב מהפרשות בעלי חיים, זבל, קומפוסט (זבל ו/או חומר צמחי בשלבי פירוק שונים), הומוס (רקבובית) או ממחצבים שלא עובדו בצורה כימית.
  • דשן סינתטי או דשן אנ-אורגני ( המכונה בטעות - דשן כימי , כאמור כל הדשנים ללא קשר למקורם הם חומר כימי.) הוא סוג של דשן המופק בצורה מסחרית על ידי כריית מאגרים של מחצבים ושימוש בתהליכים כימיים להפקת דשנים.
  • לכל דשן יש צורת שימוש מומלצת שתפיק ממנו את מיטב התוצאות. חשוב לקרוא ולברר על המלצות השימוש הניתנות ע"י היצרן ו/או האגרונום. כמו כן, חשוב ללמוד על אמצעי הזהירות הנחוצים לשימוש בטוח.
  • לפי הערכות שמרניות,כ 50% מכמות התנובה החקלאית, מקורה בתוספת של דשנים מסחריים סינתטיים או טבעיים.

אורגני או סינתטי?

הדשנים האורגניים מבוקשים על ידי צרכנים שמאמינים שהם עדיפים מסיבות בריאותיות ואקולוגיות.
הוצאות הייצור של הגידולים האורגניים גדולות יותר, כמות היבול קטנה יותר – ועל כן תוצרתו גם יותר יקרה. בנוסף, צורת השימוש בו דורשת כוח אדם רב יותר ושימוש מסיבי בכלים ממונעים הדרושים להובלתו והנגשתו לצמחים.
דשנים אורגניים אינם מפריעים את פעילות האורגניזמים והמיקרואוגניזמים באדמה בשונה מחלקם הגדול של הדשנים הסינתטיים , דבר התורם לטיוב הקרקע וחוסך בתוספי אנזימים והדשן הדרושים למיצוי הפוטנציאל של הגידולים.
תהליך הפקתו נחשב כמזיק לסביבה בצורה פחותה באופן משמעותי ממרביתם של התהליכים לייצור דשן סינתטי (פרט לתוצר הלוואי הידוע לשמצה – גז המתאן המשתחרר ממערכת העיכול של בעלי החיים ומתהליכים כימיים המתרחשים באופן טבעי בזמן התפרקות הזבל).
 תהליך ההפקה של דשן אורגני כרוך לרוב במחזור, וכך מגדיל את תרומתו לשימור הסביבה.
הפקת הדשנים הסינתטיים כרוכה בתהליכים תעשייתים בעלי "חתימה" אקולוגית גבוהה, וחלק מהמחצבים המשמשים תעשייה זו הם משאבים מתכלים. 
דשנים אלו יעילים במיוחד, ובגלל ריכוז המינרלים הגבוה בהם, נדרשות כמויות קטנות לתחזוקת שטח גידול נרחב. 
יעילותם של דשנים אלו מאפשרת גידולים מניבים באזורים שבהם היה קשה מאד לאוכלוסייה המקומית להצליח באמצעים המסורתיים.
היכולת לשנע בין מדינות ואפילו יבשות דשנים שיעילותם יחסית למשקלם ונפחם היא גדולה מאד היא אחד הגורמים המרכזיים שאיפשרו את גידול האוכלוסייה לרמתה כיום והשיפור באיכות החיים הבסיסית של בני האדם באופן גלובלי.
כפי שהוזכר, מספר בני האדם החיים בעולמנו כיום ושימור רמת חייהם, אינו אפשרי ללא שימוש מסוים בדשנים סינתטיים.