שורשים

מהם תפקידי השורש בצמח?

לשורש שורת תפקידים חיוניים: קליטת מים ומינרלים, ייצוב הצמח, יצירת הורמונים ואגירת חומרים.
סוגים שונים של שורשים מאופיינים בתכונות מגוונות:
שורש יונק - שורש זה משמש לייצוב הצמח ולהזנה שלו. זהו השורש הנפוץ ביותר.
שורש אגירה - שורש זה משמש בעיקר לאגירת מזון מעונת צמיחה אחת למשניה. שורשי אגירה נמצאים בצמחים מקבוצת הגאופיטים.
שורש מסתעף - שורש שמקורו בבסיס הגבעול, (כלומר לא מן השורש, מכונה: שורש אדוונטיבי).
שורש נשימה - שורש זה מסתעף מעל פני הקרקע כלפי מעלה. ההסתעפויות שלו מזינות את הצמח על ידי קליטת חמצן מהאטמוספירה ואספקתו לצמח.

מערכת השורשים - היכן היא ממוקמת?

ברוב הצמחים נמצא את מערכת השורשים קרוב לפני הקרקע, בשכבות העליונות. הסיבה לכך היא כי בשכבות אלו נמצא העושר האורגני החיוני לצמח, וניתן למצוא קרקע עשירה בחמצן ומים מינרלים.
יחד עם זאת, יש צמחים ששורשיהם מגיעים לעומק רב, כ-8 - 10 מטר ואף יותר!

כיצד פועלת מערכת השורשים?

מערכת השורשים היא המערכת המזינה של הצמח.
מים – עולים בצמח מהשורשים כלפי מעלה, אל כל חלקיו ובניגוד לכוח המשיכה.
מינרלים – מומסים במים. המינרלים יכולים להגיע מהאדמה לאחר שנספגו בה, או על ידי הוספת דשנים למים (תמיסת השקיה). המינרלים המומסים במים נספגים בשורש, עוברים מהשורש אל כל חלקי הצמח, לנימים שלו ומשם אל תאיו.

מה דרוש לצמח וכיצד הוא "ניזון"?

את הצמח מרכיבים חומרים אורגניים: חלבונים שומנים ופחמימות.
כדי לבנות את החומרים האורגניים, הצמח זקוק לפחמן דו חמצני, למים ולמינרלים שונים.
הצמח קולט פחמן דו-חמצני מהאוויר באמצעות העלים.
המינרלים חיוניים ליצירת מלחים שונים הדרושים לחיי הצמח (כמו גם לחיי האדם ולבעלי החיים).
קליטת המינרלים המומסים במים נעשית בדרך כלל באדמה, דרך השורשים (ישנה אפשרות להזנה עלוותית על ידי תמיסת השקיה ולא רק באמצעות השורשים) .

קליטת המים במערכת השורשים

רמת לחות במצע הגידול – כדי שהשורש יינק מים, רמת הלחות במצע צריכה להיות גבוהה מזו שבשורש.
גילם של השורשים – לשורשים צעירים יש יכולת יניקת מים גבוהה יותר מאשר לשורשים ותיקים. ניתן לגרום לצמח להצמיח שורשים חדשים בכמות גדולה כדי לשמור על יכולת יניקה גבוהה.
מקום ומרחב גידול – יש משמעות רבה לגודל ולצפיפות של מערכת השורשים. על כן בעציצים או מרחבי גידול מוגבלים אחרים, רצוי לקחת בחשבון את גודל המרחב ליצירת שורשים, ביחס למשך הזמן בו הצמח אמור לצמוח.

מהם הגורמים המשפיעים על הזנת הצמח?

רמת חומציות - רמת חומציות משפיעה על ההזנה, מינרלים שונים זמינים בצורה מיטבית ברמות חומציות שונות. באופן כללי ניתן לומר שרוב המינרלים יהיו זמינים בצורה יעילה ברמות חומציות של 5.5 - 7 PH.
קרקעות ומצעי שתילה שונים מתאפיינים בערך חומציות (PH) שונה. רמת החומציות במי ו\או בתמיסת ההשקיה משפיעים על רמת החומציות של האדמה ומצע שתילה.
טמפרטורה - טמפרטורות קיצוניות של קור וחום עלולים להזיק לשורשים, ולכן רצוי להתמודד עם התופעה בטרם ייגרמו הנזקים.
נעילת מלחים - זהו מצב בו יש הצטברות רבה של מלחים ומינרלים אחרים במצע הגידול. מצב זה עלול להיווצר משימוש עודף וממושך בדשנים. במצב זה המינרלים מפסיקים להיות נגישים לשורשי הצמח. ניתן לשטוף את הקרקע בכמויות גדולות של מים, אך להיזהר גם מעודף מים.
חומצות הומיות (הומוס נוזלי ממקור מינרלי) משפרות פלאים את נגישות חומרי ההזנה לשורש במצב של "נעילת מלחים" ובכלל.
עודף/חוסר ביסודות - כאשר יש עודף או חוסר קיצוני ביסוד אחד, זה עשוי להשפיע לרעה על קבלת יסודות אחרים, ובכך להוביל למות הצמח.
עודף וחוסר במים - חוסר במים יוביל להתייבשות ולמוות של רקמות השורש. בנוסף לכך, באין מים להימהל בהם, המינרלים אינם זמינים לצמח. מנגד, השקיה עודפת או ניקוז לקוי יגרמו לשורש להיחנק או להירקב. כיוון שלכל סוג קרקע ומצע גידול יש יכולת ספיגת מים משלו ומרחב גידול שונה, יש לתכנן את ההשקיה בהתאם.
מחלות ומזיקים - לצמחים יש "אויבים טבעיים", שחלקם תוקפים את מערכת השורשים. קיים קושי בגילוי מוקדם של אלו כשזה נוגע לשורשים הסמויים מן העין. כאשר אנו רואים את ההשפעות הגלויות, זה לאחר שמערכת השורשים כבר נפגעה. לכל מזיק או מחלה יש טיפול ייעודי. למידע נוסף בנושא זה מומלץ לפנות לספרות מקצועית ו/או לאגרונום.

כיצד שומרים על האדמה פורייה?

חיפוי הקרקע - חיפוי קרקע משמעו כיסוי שלה בחומרים שונים ( כגון אבנים, טוף, חומרים אורגניים וכו'). חיפוי של קרקע חשופה, מגן עליה.
הזנת הקרקע - ההזנה נעשית על ידי חומרים (כגון קומפוסט, הומוס ותערובות שונות) אשר משפרים את איכות הקרקע. את ההזנה יש לבצע באופן מבוקר, הן מבחינת הכמויות והן מבחינת התדירות.
רמת הלחות - כחלקים של הקרקע מתייבשים, יש להעלות את רמת הלחות בה. ניתן לעשות זאת על ידי השקיה. כמו כן, קלטור עדין באזורים היבשים ישפר את ספיגת המים.
כל ההמלצות הנכללות בפרסום זה הן בגדר ייעוץ בלבד. על כל מי שפועל לפיהן לנקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים. ביצוע כל פעולה על פי ייעוץ זה הינה על אחריות המבצע בלבד.