הומוס תולעים

תוצרת כפר הנוער מוסינזון

משפחת זלמנסון, על ענפיה, עוסקת בחקלאות בארץ ישראל קרוב ל-100 שנה. בזכות מחקר ממושך, הכולל ניסויים וייעוץ אגרונומי, ייעוץ ע"י ד"ר לכימיה וצוות מומחים לאיכות הסביבה ובטיחות המוצר, הפכה זלמנסון דשנים לשם דבר בשוק המקומי והבינלאומי, ואף נודעה בפיתוח מוצרים חדשניים, כגון דשנים ותוספים לגינון ולחקלאות, סינתטיים ואורגניים כאחד.

"זלמנסון דשנים" מתמחה בחקלאות עירונית ודוגלת בהנגשת הטכנולוגיות הקימות בחקלאות מתקדמת למשתמש הביתי תוך שמירה על עקרונות הקימות ואיכות הסביבה.

הומוס (רקבובית), הוא תוצר פירוק חומר אורגני כתוצאה מתהליכים ביולוגיים וכימיים (להם אחראים בעיקר תולעי אדמה ומיקרואורגניזמים), המכילים יסודות הזנה לצמח ומשפרי איכות מצע השתילה.

ההומוס עשיר באנזימים וחומצות הומיות המועילים לצמח ומשפרים את קצב קליטת חומרי ההזנה ע"י השורשים, כמו כן, הוא אינו מדיף ריחות לא נעימים, והשימוש בו אינו גורם לסכנה של חדירת זרעים זרים לתערובת.

באזורים פראיים, בהם "תביעת הרגל" האקולוגית של החברה האנושית המודרנית מורגשת פחות, מתקיים איזון בין צריכת המינרלים ע”י הצמחים ובעלי החיים הניזונים מהם, לבין תהליכי העשרת הקרקע.

כמות הצמחים וסוגיהם בכל אזור, מתאימים לתנאים הגיאוגרפיים והאקלימיים, לסוג הקרקע, לערכי המינרלים המצויים בה ולתנאי המחייה המקומיים.

נשמר איזון: הצמחים ניזונים ממינרלים המצויים בקרקע, אך משמשים בסיום חייהם כחומר אורגני המעשיר את הקרקע בחזרה, על ידי ריקבון, או בכך שהם משמשים מזון לבעלי חיים, שהפרשותיהם חוזרות לקרקע כחומר אורגני.

בהיעדר התהליך הטבעי של חידוש תכולת המינרלים בקרקע/מצע השתילה, צמחים לא יוכלו לקבל את חומרי ההזנה החיוניים להם, יאבדו את חיוניותם, את צבעיהם ואת ריחם, ויראו סימני מצוקה שונים (החסרים אף מחלישים את ההגנה הטבעית על הצמחים וללא טיפול, יובילו למותם).

הוספה של הומוס תולעים איכותי למצע השתילה, לפחות אחת לעונה, יספק את החומרים הדרושים לצמחייה, ולמעשה מחזיר את החיות למצע השתילה, בדומה לתהליך הטבעי.

כפר הנוער מוסינזון הינו בית חינוך לתלמידים מהוד השרון והסביבה, ולתלמידים מכל העולם במסגרת תוכנית נעל"ה.
התלמידים בכיתות י'-יב', עובדים במשק החקלאי ולומדים כיצד ניתן לתכנן עיר מקיימת, בה מגדלים ירקות ופירות מחד, ומטפלים בפסולת מאידך.

ההומוס הוא אחד מהתוצרים של בית הספר הזבל האורגני מגיע מחדר האוכל, נאסף ע"י התלמידים אשר לומדים כי ניתן להפיק מזבל תוצר משובח כמו הומוס.