רקפות

רקפות - מלכות החורף...

 

רקפות

משפחה - רַקַּפְתִיִּים , שם מדעי - Primulaceae

עונה - סתיו \ חורף ( \ באזורים מסוימים גם באביב) 

מצע שתילה - כל מצע שתילה יענה על צרכיה של הרקפת. מצעים מאווררים ומועשרים בהומוס תולעים או קומפוסט יסיעו לצמח להתפתח במהירות גבוהה במיוחד. 

אור - אור רב ככל הניתן להשגה.
*** חובה להתחשב בחום השמש שכן בארצנו גם בחורף צפויים לעיתים ימים חמים במיוחד.

טמפ' - 4 מעלות צלזיוס עד 25 מעלות צלזיוס, טווח אופטימלי : יום 17 - 20 מעלות, לילה - 7 - 10 מעלות


האגדה מספרת ששלמה המלך עיצב את הכתר שלו בהשראת הרקפת היפיפייה, המרכינה ראשה בפני בורא עולם...
הזמן בו התפתח התחביב (ויש שאומרים האמנות...) של גידול הרקפות אינו ידוע , אך
כבר במאה ה 18 החלו מגדלים אירופיים (בעיקר אנגלים ובעקבותיהם גרמנים, שוויצרים ועוד...)
להרבות ולהכליא בין זנים שונים בכדי להפיק תפרחות גדולות וצבעוניות יותר מאלו הנפוצות בטבע.

השקיה - הרקפת אוהבת מים ומומלץ מאד להימנע מהתייבשות מלאה של המצע בו שתלנו אותה. יחד עם זאת הפקעת רגישה מאד לריקבון ועלולה להיפגע ואף לגווע במצבים של הצפה ממושכת לכן כאשר שותלים בעציצים או באדניות יש לוודא שחורי הניקוז אינם חסומים.

דישון - רקפות (בעיקר לא מבויתות) יצמחו ויפרחו גם ללא כל תוספת דשן שכן הפקעות מכילות מספיק חומרי הזנה להפקת מחזור פריחה קטן ויעיל המשמשים את הצמח לצרכי הישרדות הזן, שכן הדבר מאפשר התרבות גם בתנאים קשים.
בבית ובגינה אנחנו מעוניינים בתפרחות גדולות ומרהיבות ובמחזורי פריחה רבים ככל האפשר, מסיבה זו רצוי לספק את צרכי הצמח מבחינת המינרלים הדרושים לו בכדי לשגשג ולא רק לשרוד.

מחקרים רבים נעשו בנושא הפקת המרב מהרקפת על סוגיה. כיוון שענף גידול הרקפות בארצנו הוא ותיק ומתפתח (גם למטרות יצוא...) משרד החקלאות הישראלי הפנה משאבים רבים לחקר הנושא על מנת להפיק המלצות ומידעונים למגדלי הרקפות. ההמלצות המצוינות במידעון זה מבוססות על תוצאות המחקרים של משרד החקלאות ומגדלים מסחריים פרטיים.

שלב הנביטה - בשלב זה דורשת הרקפת כמות מועטה, אך עשירה ומגוונת של חומרי הזנה ( המינרלים המצויים בדשן).
מומלץ להשתמש בדשן מורכב המכיל - חנקן , זרחן ו אשלגן (בשימוש במים מזוקקים או מותפלים חובה תוספת של - סידן ) בתוספת של חומרי הזנה ברמת המיקרו כגון - ברזל, מגנזיום, אבץ וכו'.

הנחיות השקיה

*** 1 - 1.5 סמ"ק "באונטי1 " (המכיל: חנקן,זרחן,אשלגן+סידן,מגנזיום,ברזל,אבץ,ועוד...) ל 1 ליטר מים יצור תמיסת השקיה( מים + דשן) העונה על צרכי הצמח בשלב זה בכדי לנבוט בקצב מהיר , להפיק גבעולים בריאים וחזקים , להצמיח עלווה סבוכה ובנוסף מעודדת יצירת בית שורשים חזק ויעיל במיוחד בפרק זמן קצר.

שלב הצמיחה - בשלב זה דרושים לרקפת אותם חומרי ההזנה כמו בשלב הנביטה אך במינון הולך וגובר בהתאם לגודל הצמח.
*** 1.5 - 3 סמ"ק באונטי1 (המכיל: חנקן,זרחן,אשלגן+סידן,מגנזיום,ברזל,אבץ,ועוד...) ל 1 ליטר מים יצור תמיסת השקיה( מים + דשן) העונה על צרכי הצמח בכדי לצמוח בקצב מוגבר , להפיק עלווה ענפה,גדולה,בריאה ובעלת צבעים עזים ובנוסף מעודדת את המשך התפתחות בית השורשים.
מיהול זה יגרום לצמח להפיק ניצנים רבים ופרחים יפיפיים וצבעוניים.

שלב הפריחה - בשלב זה כל הצמחים הפורחים ובכללם הרקפות דורשים תוספת של זרחן ואשלגן על מנת למלא את פוטנציאל הפריחה מבחינת מספר וגודל הפרחים.
מומלץ בשלב זה להגביר את כמות האשלגן כך שהיא תהיה גדולה פי 2 מכמות החנקן בתמיסת ההשקיה(מים + דשן) או בקרקע.
***מיהול של 1 סמ"ק "בלום בלאסט" בתוספת לבסיס – 2 סמ"ק "באונטי1" ל 1 ליטר מים יצור תמיסת השקיה(מים + דשן) העונה במדויק על צרכי הצמח בשלב הפריחה ומסייעת להפיק מחזורי פריחה נוספים וגדילה מאסיבית במספר וגודל התפרחות
יצרנים מסחריים של עציצי רקפות (ופרחים אחרים) נוהגים להשתמש ב דשן מורכב (על פי הנחיות משרד החקלאות) ובתוספת של הורמון ג'יברלין (גם כן על פי המלצות משרד החקלאות) בזמן הפריחה.

ללא שימוש בדשן יעיל ואיכותי לא ניתן להגיע \ לשמר את התפרחות היפיפיות המוצגות לראווה על ידי המומחים בתחום